Wat weet jij daar nou van? Over het vertrouwen dat we hebben in de deskundigheid van de ander

Keynote-lezing door Reint Jan Renes

 

We leven in de hoogtijdagen van ongenuanceerde soundbites en alternatieve feiten. De oprichters van Green Happiness die via absurde metaforen (‘menstruatie van de kip’) het eten van een ei verdacht maken. Een Nederlandse politicus die refereert aan dubieuze onderzoeken die een verband leggen tussen IQ en volkeren. Rusland die zich via gestolen digitale identiteiten mengt in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Twijfelachtige communicatiestrategieën die opvallend effectief zijn in het beïnvloeden van de publieke opinie. Om met communicatie impact te realiseren lijkt alles geoorloofd. Pogingen om onwaarheden te weerleggen of feiten te presenteren, blijken pijnlijk ineffectief. Sterker nog, bij een laag vertrouwen leidt het zelfs tot een ‘backfire effect’: een sterkere overtuiging dat de onzin klopt.

Reint Jan Renes gaat in gesprek over hoe het komt dat onzin werkt, en of het mogelijk is waarheden en tegengeluiden weer relevant te maken. Welke rol kan wetenschapscommunicatie spelen in dit proces, en wat kunnen we leren van de effectieve inzet van (twijfelachtige) communicatiestrategieën?

Gedragswetenschapper Reint Jan Renes is sinds 2011 lector Crossmediale Communicatie in het Publieke Domein bij de Hogeschool Utrecht en universitair hoofddocent bij de leerstoelgroep Strategische Communicatie van de Wageningen Universiteit. Met zijn onderzoeksgroep in Utrecht doet hij praktijkgericht onderzoek naar beïnvloedende communicatie en ontwerpen voor gedragsverandering.

Reint Jan Renes is lid van diverse wetenschappelijke commissies, waaronder KWF, Voedingscentrum en de Landelijke Taskforce Gezondheidspreventie. In september 2015 stelde de Tweede Kamer hem aan als lid van de Landelijke Referendumcommissie.

Het vakblad Communicatie zette Renes vorig jaar op plek 5 in de top 25 van meest inspirerende communicatieprofessoren in Nederland. Daarnaast was hij één van de drie finalisten voor de titel Communicatieman/-vrouw van het jaar 2015.

 

Terug naar programma

 

 
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren