Impressie van sessie 03

 

Online vertrouwen bouwen in de wetenschap - een kijkje in de sociale media keuken van WUR

Door Poppy Savenije (voorzitter), Simon Vink en Henrieke Bruins

In deze duopresentatie gaven persvoorlichter Simon Vink en social media marketeer Henrieke Bruins een kijkje achter de schermen van Wageningen University & Research (WUR). Sociale media zijn niet meer weg te denken uit de communicatiestrategie, en daardoor is de rol van de persvoorlichter veranderd. Toen het publiek zijn informatie nog voornamelijk uit de krant en andere geschreven media haalde, was het de taak van de persvoorlichter om de media gestructureerd van informatie te voorzien. ‘Hebben universiteiten en andere onderzoeksinstellingen de journalist nog wel nodig als intermediair om het publiek te bereiken?’, vragen de presentatoren zich af.

WUR heeft nu zelf ook kanalen om direct het publiek te bereiken via sociale media. Persvoorlichting 2.0, noemt Vink het. Hij spreekt ook niet meer van een ‘persbericht’, maar van een nieuwsbericht. Berichten over het onderzoek, onderwijs en beleid van WUR gaan alleen nog via meerdere online media de deur uit en komen op die manier bij zoveel mogelijk mensen terecht. Niet meer alleen bij de pers.

Pro-actieve webcare
De centrale vraag van de sessie was: hoe bereik je als universiteit zo goed mogelijk zelf direct het algemeen publiek en andere betrokkenen? WUR wil niet alleen zenden, legt Henrieke Bruins uit. De universiteit wil ook iets doen met de reacties die terugkomen, en daarvoor zetten ze in op ‘pro-actieve webcare’. In dit geval houdt het in dat een team van zestien door WUR betaalde studenten continu monitoren wat er online gebeurt en waar en wanneer WUR vermeld wordt. De communicatoren gebruiken een monotoringstool om de content die verspreid moet worden in te plannen op alle kanalen (Twitter, LinkedIn, Facebook etc.).

Voorzitter Poppy Savenije liep tijdens de presentatie door de zaal met de catch-box om de vele vragenstellers te bedienen. Hoe betrek je de wetenschapper zelf bij de verspreiding van informatie over hun onderzoek?, wil iemand weten. Dat is nog een zoektocht voor WUR, geeft Vink toe. De universiteit geeft sociale mediatrainingen aan wetenschappers die het willen. Wat je vaak ziet is dat wetenschappers niet graag tien minuten uittrekken om zich in de discussie op Foodlog - een onafhankelijk nieuwsplatform over voedsel en gezondheid - te mengen, maar wel twee uur in hun agenda uitruimen voor een interview met NRC.

Uitwisseling
De sessie ontpopte zich tot een uitwisseling van ideeën en ervaringen tussen de presentatoren en de zaal. Hoe blijf je bijvoorbeeld op de hoogte van de mogelijkheden met betrekking tot sociale media? WUR heeft daar het studententeam voor. Zo bleek Reddit een onverwacht, maar handig medium voor Q&A’s met onderzoekers. En hoe reageer je als de universiteit waar je voor werkt onder vuur komt te liggen? In dat geval heeft WUR up to date dossiers over uiteenlopende onderwerpen klaarliggen. Vink reageert soms met zijn persoonlijke Twitter-account op ophef over bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, wat de corporate-account van WUR dan weer kan retweeten. Deze sessie bood dus wat er beloofd was: een interactief inkijkje in de werkwijze van de Wageningse persvoorlichting en marketing.

Download de presentatie Online vertrouwen in de wetenschap

Impressie 01 - Impressie 02 - Impressie 03 - Impressie 04 - Impressie 05 - Impressie 06 - Impressie 08 - 
Impressie 09 - Impressie 10

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren