Impressie van sessie 08

 

Trust Journey

Door Jan Hugo Nuijt (voorzitter), Kristel Vermeulen en Marleen Onwezen

Het is goed vol in de zaal waar Wageningen University & Research (WUR) medewerkers Jan Hugo Nuijt (voorzitter, hoofd Marketing & Communicatie), Kristel Vermeulen (medewerker Marketing & Communicatie) en Marleen Onwezen (senior scientist) het publiek meenemen op een ‘Trust Journey’. Dat de sessie populair is, blijkt uit het aantal bezoekers dat bij de deur vraagt of er toevallig weer plekken beschikbaar zijn gekomen. Dit was helaas niet het geval.

De sessie begint met de conclusie dat het vertrouwen in alle instituten, waaronder het ministerie van Justitie en de media, afneemt door bijvoorbeeld nepnieuws. Door als instituut aan de buitenwereld te laten zien dat je onafhankelijk bent, stijgt het vertrouwen. Voor een instituut zijn onafhankelijkheid en vertrouwen dus erg belangrijk.

Niet alleen output
Op de vraag wat de rol van een afdeling Marketing & Communicatie in dit geheel is, komen heel diverse antwoorden, maar informeren en output geven komt het meest terug. De diversiteit van de antwoorden komt overeen met de discussie die WUR zelf heeft gehad, als gevolg van de grote verscheidenheid aan groepen binnen een organisatie. De wens van WUR is dat onderzoekers eerder naar de afdeling Marketing & Communicatie komen, zodat deze daadwerkelijk mee kan denken over het product, en dat onderzoekers de afdeling niet alleen inschakelen voor de afwerking. Dit zal de output veel toegankelijker maken.

De vijf hoofdpunten die WUR aan communicatie stelt zijn:

  1. Verfrissend
  2. Onderbouwd
  3. Verrassend
  4. Inspirerend
  5. Agendazettend

Juiste vorm voor het juiste publiek
In het verleden bracht WUR vaak een rapport uit over een onderzoek. Dit is alleen lang niet altijd de beste vorm. Een klant die de directie wil overtuigen, wil bijvoorbeeld veel liever een korte PowerPoint in plaats van een lang rapport. Hier kan Marketing & Communicatie op inspringen. De klant en WUR bepalen zo samen het beste communicatiemiddel. Over het algemeen zit de eindgebruiker ook niet aan tafel, Marketing en Communicatie bepaalt dan eerst zelf de doelgroep om zo tot de beste vorm te komen en de juiste mensen te bereiken. Een andere belangrijke rol van Marketing & Communicatie is bijhouden hoe een bepaalde publicatie tot stand is gekomen. Op deze manier is het onderzoek altijd reproduceerbaar en komt niemand voor verrassingen te staan. Het hele proces om de juiste vorm te bereiken creëert ‘Trust’, en Marketing & Communicatie creëert vervolgens impact.

De ‘Trust Journey’ van WUR is nog lang niet af, maar het is wel duidelijk wat er mee moet op reis. Ten eerste is er een goede reisgids nodig, oftewel een goede projectleider. Ook zijn een routeplan, waarin staat wie wat wanneer doet, en een dagboek, om alle activiteiten te loggen, belangrijk. Ten slotte wordt de knapzak, de afdeling Marketing & Communicatie, gebruikt om impact te creëren.

Download de presentatie Trust Journey

Impressie 01 - Impressie 02 - Impressie 03 - Impressie 04 - Impressie 05 - Impressie 06 - Impressie 08 - 
Impressie 09 - Impressie 10

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren